19 Eylül 2012 Çarşamba

E-ticaret Sistemleri


E-ticaret Çözümleri ve Çeşitleri

E-ticaret internet ortamına taşındıktan sonra kendi arasında spesifik özelliklere göre kategorilere ayrıldı. Bu kategorilerden en belirgin olanları “B2B” ve “B2C” e-ticaret çeşitleridir. Bunlar dışında kalan kategoriler de farklı kategorilere ayrılmış, fonksiyonellik bakımından ve ekstra özelliklere sahip olması yönüyle farklı fiyat grupları oluşturmuştur. B2B ve B2C e-ticaret çözümlerinin çeşitlerini detaylı olarak incelemek gerekirse;

B2B E-ticaret Çözümleri

İnternet platformunda e-ticaret adına olan herşey gibi yine ingilizce kökenli olan bu öbek, 3 kelimenin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. “Bussiness to Bussiness” kesimelerinin kısaltılmış halini ifade eden B2B e-ticaret çözümleri, tamamen profesyonel bir yönetim sistemine sahip, bir çok bileşen desteği ile ticari anlamda doyurucu bir sistem halini almıştır. Alışverişlerin internet üzerinden yapılması ile birlikte zamanla, toptan alışverişler ve bayilikler de bu sistemler üzerindeki yerlerini almışlardır. Bugün bir çok e-ticaret scriptinde “mağaza ekleme” kavramı mevcuttur. Mağaza ekleme özelliği ile firmanızın birden fazla mağazası olması durumunda tek site ve tek kontrol paneli üzerinden bu mağazaların bulundukları bölgelerdeki müşteri kesimine hitap etme olanağı ile bir çok zahmetten kurtulmuş olursunuz. Fakat müşteri profili makro düzeye ulaştığında mağaza ekleme kavramı anlamsız kalacaktır. Bu nedenle B2B e-ticaret çözümlerine uygun scriptlere ihtiyaç duyulmaktadır. B2B e-ticaret yazılımları gerçek anlamda profesyonelliği yansıtan ve bir satıcı firma ile alıcı firma arasındaki tüm problemleri sırtlayacak nitelikte olmaktadır. B2B e-ticaret çözümlerinin başlıca özellikleri şu şekilde sıralanmaktadır.
  • Herhangi bir aracı olmaksızın ürün hakkında detaylı bilgi sahibi olabilme imkanı
  • Müşteri taleplerinin hızlı işleyişi
  • Stok takibi kolaylaşarak, stok takip hızı artışı gözlemlenir.
  • Sadece yerel veya bölgesel pazarda değil ülke sınırları dışında dahi aynı faaliyet ve aynı hızda işleyişe sahip olma
  • Bürokratik işlemlerin ortadan kalkması
  • Tedarikçi bulma ve seçme kolaylığı
  • Firma görev dağılımı işlemleri yapılarak verimlilik kolayca arttırılabilir.
B2B e-ticaret sistemlerini genellikle büyük tekel firmalar tarafından kullanmakla beraber çeşitli bayiiler oluşturarak bu bayiler üzerinden satış ve pazarlama işlemlerinin yürütülmesini sağlamaktadırlar. Bu sayede iş yükü azaltılmış ve bayiiler arası koordinasyon işlemi daha aza ve daha kolaya indirgenmiştir.

B2C E-ticaret Çözümleri

B2C” e-ticaret kavramı “Bussiness to Costumer” kelimesinin kısaltılmış halidir. Türkçedeki tam anlamı “Firmadan Müşteriye“dir. B2C e-ticaret çözümlerinde firma ürettiği ürünleri direkt olarak müşteriye sunar. Bu tür e-ticaret sistemlerinde, aracı bir firma veya bayii yoktur direkt olarak tedarikçi ile müşteri bire bir alışveriş faaliyetinde bulunmaktadır. B2C e-ticaret çözümlerinde, B2B e-ticaret yazılımlarında olduğu gibi profesyonellik durumu söz konusu değildir. Bir çok özelliği ile “Bussiness to Bussiness” yani “Firmadan Firmaya“ e-ticaret yazılımlarına benzeyen B2C e-ticaret çözümleri, yine müşterilerin ürün tedarikleri konusunda bir çok kolaylığa sahiptir.B2C e-ticaret çözümlerinin başlıca özellikleri şu şekildedir :
  • Günün her saati ve yılın her günü ürün alışverişinde bulunabilme imkanı
  • Aracı olmadan doğrudan olarak firma ile müşteri arasında alışveriş faaliyeti.
  • Müşterilerin istek ve talepleri direk ana firma tarafından takip edilebilmesi olanağı
  • Pazarlama konusunda yeni araç ve mağaza gereği duyulmadan taleplere cevap verebilmesi sayesinde etkin maliyet tasarrufu sağlaması
  • Müşteri güveninin sağlanması adına, güvenli ve kaliteli alışveriş imkanına sahip olması
B2C e-ticaret çözümleri, daha çok tekel olmayan ve küçük ölçekli firmalarca kullanılan sistemlerdir. Bire bir müşteri ile muhattabiyet sağlaması yönüyle, taleplere ve sorunlara çabuk yanıt verilebilmesini sağlar. Firma sorumlu veya sahiplerine müşteri taleplerine yönelik çalışmalar yapılması hususunda yol gösterici niteliğinde olan bu e-ticaret yazılımları ile çeşitli kampanyalar, promosyonlar yaparak müşterilerin daim olmasına yönelik çalışmalar yapılmasına imkan tanımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder