19 Eylül 2012 Çarşamba

E-ticaret Nedir?


E- Ticaret Nedir?

Elektronik ticaret yani bir diğer deyiş ile e-ticaret, 1995 yılından itibaren insanların internet kullanımındaki artışla ortaya çıkmıştır. E-ticaret; ticaretin elektronik ortamda yapılması anlamına gelmektedir. Satışa sunulacak olan mallara ait dökümanların bulunmasında kolaylık sağlamaktadır. Sunulan ürünlerin sigorta,tanıtım,üretim,satış gibi fonksiyonlarının elektronik ortamda yapılması işlemi e-ticaret sayesinde kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. E-ticaretin 3 aşaması vardır:
  • Pazar Araştırması ve Reklam
  • Sipariş ve Ödeme Süreci
  • Teslimat
E-ticaret 2000′ li yıllardan sonra internet ağının geniş alanlara yayılması ve dolayısıyla geniş kitlelerce kullanılması sonucunda bilgi iletişiminde kolaylık sağlayan teknolojik oluşumlarla meydana gelmiştir. Klasik pazarlama şekillerinin aynen yansıtıldığı e ticaret sisteminde ortaya çıkan fark kullanımın eskiye oranla kolaylaştırılmasıdır. Eskiden şirketler,firmalar müşterilerine gazete, televizyon gibi yayın organlarından ulaşmaya çalışırken günümüzde internet ağı sayesinde çok daha rahat şekilde ulaşabilmektedir.
E-ticaret içinde bulunduğumuz zaman zarfında, piyasalar içerisinde çok önemli bir hal almıştır. Artık şirketler pazar araştırmalarını ve müşteriye ulaşma yollarını tamamen bu sektör içerisinde sağlamaya çalışmaktadırlar. Bu durum tüketiciler açısından da aynı şekilde işlemektedir. Müşteriler alacakları ürün ile ilgili bilgileri internet üzerinden araştırmakta ve akabinde satın alma işlemini de yine internet üzerinden gerçekleştirmektedirler. Bu durumun bir sonucu olarak ta alışveriş ortamları gün geçtikçe internet ağı üzerinde yoğunlaşmaya başlamaktadır.
E-ticaret sunduğu kolaylıklarla alışveriş ortamı açısından satıcı ve alıcılara çok büyük faydalar sağlamaktadır. Müşteriler daha önceleri bir ürünü satın almak için satışın yapıldığı pazarlarda fiilen  bulunmak zorunda kalmaktaydılar. Ancak artık e ticaret sayesinde evlerinde oturdukları yerden istedikleri şekilde alışveriş yapabilme olanağına sahiptirler. E- ticaret günümüz şartlarında özellikle KOBİ’ ler için fayda sağlamaktadır. Ürün seçeneklerinin artışı, kalitenin yükselişi ve teslimatın kolaylaşması nedeni ile KOBİ’ ler açısından büyük bir yükte e-ticaret sayesinde kalmış oldu.
E-ticaret sistemleri yapılış aşamasında satıcı ve alıcı açısından en uygun kolaylıkları sağlamayı amaçlamıştır. Tüketiciler aradıkları ürünleri bulmakta zorlanmamalıdır. Bir diğer deyişle kolay ulaşılabilirlik önemlidir. Bununla birlikte ulaşılan ürünün gerçekçiliği de büyük bir önem arz etmektedir. Aynı zamanda e ticaret sisteminin satıcılar açısından da çok büyük bir ehemmiyeti vardır. Satıcıların ürünlerini müşteri ile kolaylıkla buluşturabilmesi, sağlık bir alışverişin gerçekleşmesi ve müşterinin yapılan işten memnun kalması açısından e-ticaret sistemleri en doğru şekilde hazırlanmalıdır.
E-ticaret sistemleri ilk kullanıldıkları zaman çerçevesinde istenildiği kadar güvenli gözükmemekteydi. Tüketiciler aldıkları ürünlerin gerçekten ellerine geçmemesinden endişe duymaktaydılar. Başka bir endişe de kredi kartlarından gerekli ücretten fazla bir miktarda para çekilmesi ihtimali idi. Aynı şekilde üreticiler de sahte alışverişlerden çekinmekte idiler. Yapılan alışverişlerin sonucunda, gönderilen ürünün karşılığının tam olarak gelmeme ihtimali satıcıları sıkıntıya sokmaktaydı. Ancak zamanla e-ticaret sistemlerinde geliştirilen teknoloji iki tarafında derin bir nefes almasını sağladı. Artık daha güvenli ortamlarda daha sağlıklı alışverişler gönül rahatlığı ile yapılmaktadır.
Elektronik ortamda çeşitli alışveriş modelleri vardır.
  • EFT İle Alış Veriş Modeli
Bu alışveriş modeli daha çok bireysel anlamda yapılan ticarette değiş tokuş maksadı ile uygulanmaktadır. Ancak EFT sisteminin bir takım handikapları vardır. EFT sisteminde bir taraf alınan para karşılığında malı göndermediği taktirde savunma olarak borç ödenme açıklamasında bulunabilir. Hukuki anlamda bir ispat söz konusu değildir. Bu gibi durumlar için bazı şirketler parayı aracı bir kurumla alışveriş sonucunda aktarabilmektedir.
  • Kredi Kartı İle Alış Veriş Modeli
Kredi kartı ile alış veriş yapmak bireysel olarak imkansızdır. Bu işi gerçekleştirmek için ticari bir kuruluş olma şartı gereklidir. Aksi taktirde bu işlemi gerçekleştirenler hakkında cezai işlem başlatılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder