19 Eylül 2012 Çarşamba

E-ticaret Nedir? Kolaylıkları Nelerdir?


E-ticaret elektronik ticaret’in kısaltmasıdır. E-ticaret belli ürünlerin veya hizmetlerin bilgisayarlar aracılığı ile internet üzerinden satışının yapılmasına denir.
İnternetin çok hızlı bir şekilde yaygınlaşması ve kullanım alanlarının artması (cep telefonları, tablet bilgisayarlar gibi) insanların e-ticaretsistemlerinide ilgisini arttırmaktadır. İnsanların alım güçlerinin artması ve üretim kapasitesinin yükselmesinden kaynaklanan rekabetten dolayı satıcılar e-ticareti kullanmaya başlamışlardır. E-ticaret sistemleri sayesinde daha çok müşteriye çok daha ucuza ulaşılmasından dolayı bu karlı iş fiyatlara da yansıtılmaktadır. Bu sayede hem satıcı az iş gücü ile ürününü satmış, alıcı ise uygun fiyata ürünü alabilmiştir. Bu nedenlerden dolayı e-ticaret sistemlerini kullanan tüketici sayısı her geçen gün hızla artmakta ve e-ticaretsitelerinin cirolarıda birkaç sene öncesine göre inanılmaz artış göstermektedir. “E-ticaret sitelerinin sağlamış olduğu uygun fiyat politikası, çeşitli ödeme seçenekleri ve ürünü hızlı bir şekilde ulaştıran kargo seçenekleri ile tüketicinin hem kolaylıkla ürünü alabilmesi sağlanarak cazip hale getirilmiştir. Şuan için internet kullanıcılarının çok büyük bir bölümü e-ticaret ile ilgili soru işaretlerini cevaplamış ve bu mantıklı ticaret sistemini kullanmışlardır. Neredeyse her internet kullanıcı internet üzerinden alım veya satım yapmıştır.
Bu yazıyı okurken bir e-ticaret sitesine girerek neler yapabilirsiniz ?
Örneğin bir LED TV almayı düşünüyorsunuz. Led TV’ler araştırabilir markalar karşılaştırılabilir ve teknik özellikleri kıyaslanabilir. Diğer e-ticaretsitelerindeki fiyatları gözlemlenerek uygun fiyat tespiti yapılabilir. Ürün hakkında varsa video izlenebilir veya genel özellikleri hakkında bilgi edinilebilir. Ürün ile ilgili diğer tüketicilerin yorumları okunabilir bu sayede satışa sunulan ürünün ne derece alınabilir olduğu ortaya çıkmış olur. Ürünü satın alarak firmanın verdiği hizmetlerden biri olan kargo yolu ile hızlı bir şekilde kapınıza kadar gelmesini sağlayabilirsiniz.
Bu yaptığınız işlemi e-ticaret sitesi kullanmadan yapmış olsaydınız en az bir gün boyunca mağaza mağaza dolaşarak yapabilirdiniz ve mağazalardaki satıcıların ürünü satmak için söylediklerinden etkilenebilir, aramış olduğunuz ürünün tüm modellerini göremeyebilirdiniz.
Gelişen teknolojiyi iyi kullanmayı bilen bilinçli tüketiciler e-ticareti tercih etmişlerdir. Bugünlerde neredeyse tüm ihtiyaçlarınızı e-ticaret siteleri tarafından karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda almaktan çekindiğiniz bir ürünü e-ticaret siteleri aracılığı ile sadece bir bilgisayar sayesinde alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder