19 Eylül 2012 Çarşamba

E-ticaret Ciroları


Dünyadaki ve Tükiye’deki E-ticaret Devleri

E-ticaret sistemleri çok değil daha 10 yıl öncesine kadar dünya üzerinde yaygın olaran bilinen bir sistem değildi .Zamanla insanların teknolojik gelişimlere ayak uydurmaları, beraberinde alışverişin de internet ortamına taşınmasına sebebiyet vermiştir. Bu nedenle insanlar artık tüm ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılamış ve buna bağlı olarak çeşitli kurumlar bu sektöre el atmıştır. Günümüzde birer dev haline gelen bu firmalar yaptıkları yatırımlar ve verdikleri hizmetler ile insanların güvenli ve kaliteli bir sistem üzerinden alışveriş yapmalarına olanak tanımışlardır. E-ticaret sistemleri üzerinden daha sonra aynı hizmeti veren firmalar yine belli ölçeklerde büyümüş ve gelişmiştir. Bu firmaların başlıcaları;
  • Amazon
  • eBay
  • Alibaba
  • Hepsiburada
  • Gittigidiyor
  • Hizlial
  • Çiçeksepeti
Amazon firması e-ticaret piyasasına güçlü giriş yapan ilk büyük firmadır. Aklınıza gelebilecek hemen hemen her eşyanın teminini sağlayabileceğiniz amazon, son zamanlarda kindle adında bir elektronik kitap okuyucusu üreterek piyasaya sürmüştür ve şu an itibariyle piyasada 3.cü versiyonu bulunan kindle amazon firmasının en fazla satan ürünü olarak bilinmektedir. Amazon firması bu e-ticaret sistemi üzerinden yaptığı karlarla yeni büyük projelere atılmış ve dünyanın en büyük internet medya veri tabanı olan IMDB yi almıştır.
eBay, özellikle almanya ve ingilterede alışverişin yapıldığı en büyük firmadır. Bu firma, yine e-ticaret sistemi kullanmakta ve güvenlik, kalite, hizmet konularında kendini kanıtlamıştır. Yurtdışından Türkiyeye dahi ürün gönderimi yapan firma bir çok sektöre el atmıştır.
Alibaba, yine amazon ve ebay gibi büyük firmaların rotasında devam eden bir çalışma ile başarıyı yakalamış olan alibaba günümüz itibarı ile en çok kullanılan alışveriş sitelerinden birisidir.
Hepsiburada, bu firma türkiyede elektronik eşya, mobilya, giyim, aksesuar, cd/dvd gibi bir çok hizmetin karşılandığı büyük sitelerden biridir. Yine alışverişlerde kolaylık sağlaması sebebiyle e-ticaret sistemi kullanmaktadır.
Gittigidiyor, Türkiyede en çok kullanılan e-ticaret tabanlı alışveriş sitesidir. Bir çok proje geliştirmiş ve firma ile kollektif çalışma içerisinde bulunmuş olan gittigidiyor, yine hepsiburada gibi elektronik, mobilya, giyim, 2.el eşya v.b bir çok ürün ile hizmet vermektedir.
aşağıda verilen resimde e-ticaret sistemleri kullanan büyük web sitelerinin dünya üzerindeki sıralamaları ve yıllık kar oranlarındaki %lik artış gösterilmiştir. Aralarında Türk sitelerininde bulunduğu bu sıralamayı incelemek için aşağıdaki resme bakınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder